menü

  • Ana Sayfa
  • BABA YEMEKLER
  • ÇORBALAR
  • SALATALAR
  • TATLILAR
  • SÜTLÜ TATLILAR
  • HOŞAF VE KOMPOSTOLAR
  • KAHVALTILIKLAR
  • KIŞA HAZIRLIK
  • 5 DK
  • KURABİYE KUTUSU
  • CUPCAKE/MUFFİN
  • MİSAFİR GELİYOR
  • AFYONDA NE YENİR?
  • BURDA YEDİK
  • MUTFAĞIM İÇİN
  • HEDİYELER
  • 27 Temmuz 2014 Pazar

    DONDURMALI İRMİK HELVASI


         
    malzemeler:
    • 1,5 su bardağı irmik
    • 100 gr tereyağı
    • 1 paket vanilya
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı süt
    • 1 su bardağı su
    • 1 avuç ceviz
    • istediğiniz çeşitte dondurma ( ama en güzeli sadesi sanki )

    yapılışı:

    Helva tarifine geçmeden önce belirtmek istediğim bir şey var ki o da yapış yapış şeker ve yağdan hoşlanmadığımdır. gramajla yapılması gereken bazı tatlılar, kurabiyeler haricinde her zaman geleneksel tariflerde belirtilen yağ ve şeker miktarından bir tık daha az koyma taraftarıyım. Tat değişmedikçe tartıyı oynatmanın alemi yok değil mi :))


    Çoook konuştum tarife geçelim hemen. 

    İrmik ve tereyağını tavaya koyuyoruz. En kısık ateşte 40 dk civarı kavuruyoruz. Ta ki irmiklerin rengi dönene kadar. Yani kol kasına güvenen gelsin!  

    Başka bir kaba şekeri, vanilyayı, soğuk süt ve suyu ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırın.
    Kavrulan irmiklerin üzerine bu karışımı dökün. Durmak yok karıştırmaya devam! 
    Göbek atma tabirini kullanmayı sevmem o yüzden şöyle üzeri baloncuk baloncuk olmaya başladığı vakit tavanın kapağını kapatın ve suyunu çekmesi için ona biraz zaman verin.
    Suyunu çektiğinde altını kapatın.

    İrmik helvasının tek zor yanı şu kavurma olayıdır ki o da bir kaç sefer yaptıktan sonra vız geliyor :)

     Gelelim dondurma olayımızaaa! Ben tupperware'ın bu üçlü şekillendiricisini kullanıyorum.




    Orta boyunu tabağa yerleştirip dibine sıcağı sıcağına biraz helva koyduktan sonra kenarına set çekip ortada kalan boşluğu da buz gibi dondurma koyup, üstüne tekrar helvayla kapatıyorum.

    İşte bu kadar! Üstüne de ceviz. tarifin en başında irmik ve terayağ ikilisini kavururken araya cevizi de sıkıştırabilirisiniz. 


    Afiyet olsun..

    İster bir tabak helva ister bir tebessüm hayatı güzelleştirmek için pek çok seçenek var :))

    1 yorum: